Angels & Demons (2009)

Angels and Demons plakat

Crime | Drama | Mystery | Thriller

Rendezte: Ron Howard

Írta: David Koepp és Akiva Goldsman

Zene: Hans Zimmer

Bemutató: 2009 Május 7

Hossza: 138 perc

Pár színész:

Tom Hanks … Robert Langdon
Ewan McGregor … Camerlengo Patrick McKenna
Ayelet Zurer … Vittoria Vetra
Stellan Skarsgård … Commander Richter
Nikolaj Lie Kaas … Assassin
Armin Mueller-Stahl … Cardinal Strauss

Trailer:

Summa: Alig, hogy felfedezik az anti-anyagot, pontosabban először állítanak elő belőle nagyobb mennyiséget, valaki lecsap az új erőforrásra/fegyverre. Ezzel egy időben a Vatikán templomai bezárják kapuikat, mert az elhunyt Szentatya helyett új vezetőt kell válasszanak a világ katolikus híveinek. És az izgalom akkor kezdődik el, amikor e két szál összekapcsolódik. Rómában feltámad egy ősi szekta, az Illuminátusok, és elrabolják a négy legkedveltebb bíborost. Amíg a megüresedett pápai szék körül azon vitatkoznak, hogy tegyenek-e valamit a fenyegetések ellen, a fenyegetés óránkként meggyilkol egy bíborost és pontban éjfélkor lemerül az anti-anyag tárolója és a Vatikánt fény fogja elemészteni. Itt jön be a képbe a mi főhősünk Robert Langdon, mert a gyilkosságokat egy titkos, szimbólumokkal jelzett út mentén hajtják végre. Társa ként szegül, a gyönyörű fizikus, Vittoria, aki az anti-anyag visszaszerzéséért jött. Így indul el két tudós, hogy megmentse a Katolikus Egyházat egy talán már rég elveszett szekta útján.

Szememen keresztül: Egyszerűen szenzációs és lélegzet elállító. De mindenek előtt: TESSÉK ELOLVASNI A KÖNYVET(már akit jobban érdekelné). Szavamat adom rá, hogy a film így a könyv olvasása után is nagyon izgalmas tudott lenni, sőt adott ponton meg is lepett. Dan Brown stílusa nagyon vizuális, mondhatnánk úgy is, hogy forgatókönyv-regényeket ír. Én azt is nagyon szerettem benne, hogy hosszú és bőven van mit olvasni. A film teljesen visszaadja a könyvet. Voltak részek, amelyeket pont úgy képzeltem el olvasás közben, mint, ahogy a vászonra került. A cselekmény mozgalmas és folyton benne van az a titok, hogy nem tudjuk ki ellen küzdünk. Nagyon jól pörgeti az eseményeket az, hogy óránként történnek a gyilkosságok, így egymáshoz időben közel öt hajszát is végig nézhetünk.

A rendezés kiemeli a mozgalmasságát és a részleteit is ennek a világnak. Gyönyörű közeliket és lélegzet elállító tereket is láthatunk. Persze ez másnak is érdeme. Ha ebből a szemszögből nézzük, akkor a film egy nagyon jó villámlátogatás Rómába és a Vatikánba. A sok templom és tér meghatározza a film képi világát. Erre a színészi játék minőségét lehet még rápakolni, cseresznyeként a tortára. Tom Hanks ironikus-lángész alakítását, és Ewan McGregor érzéki hullámzását az alázat és belső düh közt.

Angels and Demons ossze

Kedvenc: Akkor borsózott a legjobban a hátam, amikor a harmadik elemre került a sor, a tűzre. Mindkét (a bíboros és végén a fő gonosz) tűzben égése látványában elsöprő. Apropó elsöprő, emelem kalapom a robbanás előtt is. Ha egy bizonyos szemszögből nézzük a filmet, akkor egy nagyon kemény hatalmi játszmaként is felfoghatjuk. És itt a pápai tróntól egészen a rendőrök közti hatalmi rangsorig hívnám fel a figyelmet.

P.S.: Dan Brown aprólékos munkájának köszönheti (szerintem) a könyveinek a sikerét, állítólag még magával János Pál pápával is beszélt a kutatásai folyamán. És ezt egy csodálatos pillanat húzza alá a filmben. Az utolsó öt percben mikor az új pápa először lép ki az erkélyére, a háttérben Cardinal Strauss átadja Langdonnak a Vatikáni Archív egyik könyvét és azt mondja neki: Most már befejezheti a második kötetét is. És kérem, amikor az Egyházról ír, “do so gently”.

Imdb trivia:

  • A Szent Péter teret megépítették, mert nem engedélyezték az igazin a filmezést.

Rating: Hűha, ezt nevezem!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s