Charlie and the Chocolate Factory

charlieandthechocolatefactory plakat

Adventure | Comedy | Family | Fantasy

Rendezte: Tim Burton

Írta: Roald Dahl és John August

Zene: Danny Elfman

Bemutató: 2005 Július 10

Hossza: 115 perc

Pár színész:

Johnny Depp … Willy Wonka
Freddie Highmore … Charlie Bucket
David Kelly … Grandpa Joe
Helena Bonham Carter … Mrs. Bucket
Noah Taylor … Mr. Bucket
Deep Roy … Oompa Loompa
Christopher Lee … Dr. Wonka

Trailer:

Summa: Az én generációm (és környéke) talán mind ismeri a történetet az ötödikes hatodikos angol tankönyveinkből. A világon a legnagyobb és legfurcsább csoki gyár már egy pár éve bezárta a kapuit. A tulajdonos Willy Wonka úgy dönt, hogy eljött az ideje, hogy mégis beengedjen egy pár embert a gyárba. Csokoládéja csomagolásába rejti az öt arany jegyet, amelyet aki megtalál, az feljogosul egy egynapos gyár-látogatásra. Kis hősünknek, Charlienak többszöri próbálkozás után sikerül rátalálnia egyre így ő lesz az ötödik és egyben utolsó látogató. 10 órakor pontban megnyílnak a kapuk és az öt gyerek az öt kísérőjével (Charlie esetén nagytatája, aki régen a csoki gyárban dolgozott) belép egy csodálatos világba.

Duma: Egy olyan csodálatos világ nyílik meg előttünk, amelyről egy kisgyerek (csak) álmodhat. Próbáltam egyszerre gyerek szemmel is nézni a filmet és egyszerre a mostani világnézetemmel is. Mindkét látásomat elkápráztatta. Az egyiket a látvány varázsa, a másikat mindaz, ami ennek a háta mögött rejtőzik. A film maga olyan mint egy óriási színes csoki-torta, ahol minden jelenet egy külön hozzávaló a nagy egészhez. A történet egyszerű, de nem unalmas. Folyamatosan feldobják az új és új furcsaságok, amelyek a gyár mélyén rejtőznek. Ilyen például a csoki-vízesés, a mókusok, a lift, és a néha megjelenő visszaemlékezései a gyár tulajdonosnak amelyek nagyon szépen vannak beillesztve a történetbe.

Ki kell emelni az Oompa Loompák grandiózus zenés-énekes-táncaikat. És persze Johnny Depp páratlan játékát. (Rengetegen mondják, hogy ha egyszer láttad Johnny Deppet, akkor mindent láttál belőle. Ezt itt és most előlegben megcáfolom. A nyár folyamán megnézem az összes filmjét, és megfigyelem a kérdést.) A beszéde, a mozgása oly különleges és annyira elemelt, hogy a megszokottnál sokkal különlegesebb nézőpontból mutatja meg egy magányos zseni alakját. Nagy tapsot érdemel a díszlet világa és a jelmezek is. Willy Wonka ruhája és kalapja rásegít az atmoszféra megalkotásában.

Freddie Highmore is korához képest csodálatosan eltalálja a hangot és az érzéseket, amelyek ártatlanságát és tisztaságát megalkotják. Valójában mindenki nagyon mesebelien alakít ;).

charlieandthechocolatefactory ossze

Oscar: Egy jelölés, nem kapta meg, jelmez…

Kedvenc: A film összes elemét felsorolhatnám, de nem teszem. Egyet tippelek… legyenek a… mókusok 😀

P.S.: Egy téli estén, egy vagy több kedves ismerőssel, rokonnal és egy nagy adag csokival ajánlom, ajánlom, ajánlom!

Imdb trivia:

  • Deep Roy játsza az összes Oompa Loompát. Rengetegszer fölvették vele külön-külön az összes kis alakítását. Ezért 1 millió dolláros fizetést kapott.
  • Ez az ötödik Tim Burton és Johnny Depp közös produkció az elmúlt 15 évben.
  • A film során a sok ehető díszletből valóban ehető volt egy jó pár. Ezeket a Choccywoccydoodah cég készítette, majd egy párat el is adott belőle.

Rating: Hűha, ezt nevezem!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s