Dogville

plakat

Drama | Mystery | Thriller

Rendezte: Lars von Trier

Írta: Lars von Trier

Bemutató: 2003 Május 19

Hossza: 178 perc

Pár színész:

Nicole Kidman           …         Grace Margaret Mulligan

Harriet Andersson      …         Gloria

Lauren Bacall         …         Ma Ginger

Paul Bettany       …         Tom Edison

Blair Brown    …         Mrs. Henson

Patricia Clarkson        …         Vera

Jeremy Davies            …         Bill Henson

Ben Gazzara   …         Jack McKay

Philip Baker Hall        …         Tom Edison Sr.

John Hurt        …         Narrator (voice)

Trailer:

Summa: Egy eldugott, alig 15 lakosú falvacskába menekül egy gengszterek és rendőrök által követett nő. A falu befogadja és elrejti. Mind emellett folyamatosan több és több feltételt állítanak. A nő megmentőinek rabszolgája lesz, aztán még rosszabb. Hogy mit tudna már tenni azt ő sem tudja.

Duma: Ha nem az lenne a vége ami, akkor most négy csillag helyett egyet kapna. A Tarantino lista nem hazudtolta meg magát. Megnéztem már négyet róla (ebből kettőt a napokban) és mind szenzációsak, persze főleg rendezői szemszögből. Itten is így indul a véleményezés. Lecsupaszított helyszínen, lecsupaszított díszletek között, lecsupaszított beszélgetésekkel meg van fogva a teljes igazsága ennek a helyzetnek. Az üzenet annyira erős és egyszerre kegyetlen, hogy a film vége fele (amúgy a hossza is kegyetlen) már már nem bírtam. Ha a vége nem úgy lett volna valószínűleg hánykolódnék a vécé csésze mellett. A történet ötlete megteremti a tökéletesen elszigetelt helyszínt, ahol és csakis ahol az események megtörténhetnek. A szövegek agyfacsaróan pontosan megvannak tervezve. Néha fogtam a fejem, hogy mért nem mondja ezt, mért nem mondja… pont azért nem mondja, hogy én úgy érezzem magam ahogy. A film nagyon érzelem alapú tud lenni, hisz majdnem semmi más nem valós. Néha megbotránkoztam, hogy az emberek milyen hülyeségeket csinálnak abban a mű világban, és közbe bevillan, hogy a való világban is ugyanakkora hülyeség azt csinálni. A játékról csak annyit kell mondani, hogy Nicole Kidman, és máris a csillagok közt vagyunk. De minden kis falu lakó, már akinek van ideje (screen time), jól alakít.

ossze

Rating: Hűha, ezt nevezem!

Reklámok

3 responses to “Dogville

  1. Kit is nevezhetünk igazán filmszakinak? Nos…mindenképp azt aki a lapidíjas filmeket ismeri. A lapidíjas filmek meg olyan furcsák, hogy az egyszerű halandó nem szán rá időt (ez esetben 2,5 óráról van szó!!!), inkább megnézi a Titanicot 67-ikszer is. A Dogville ugyanis egy pingpongasztal tetején játszódik, és brutálisan egy olyan világról szól ami seholmáshol nem létezik, csak az orrunk előtt és ezért nem emelhet fel egy olyan álomvilágba, mint bármelyik másik film, ami az álmokról, a pénznyereségről és a szerelemről szól. Pedig ez is egy álomvilág, csak éppen rémvalós, pénz itt is van, ráadásul a maffiák szőke jótündérje kezében és a szerelem is valós, mert ki az aki nem a saját érdekét nézné? Nem újabb filmkommentet akarok írni, csak köszi Zsoly, hogy érdemesnek tartottad, hogy írj a filmről, mert nekem is NAGYON tetszett.

    • Nyugodtan írjál filmkommentet! Akár ide, akár a saját blogodra, szenzációsan fogalmazol! Persze kell még rajta egy kicsit csiszolni, de nekem nagyon tetszik. Kölcsön is veszek egy két gondolatot tőled, remélem nem baj…

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s