A Beautiful Mind

plakat

Biography | Drama

Rendezte: Ron Howard

Írta: Akiva Goldsman és Sylvia Nasar

Zene: James Horner

Bemutató: 2001 December 13

Hossza: 134 perc

Pár színész:

Russell Crowe            …         John Nash

Ed Harris        …         Parcher

Jennifer Connelly       …         Alicia Nash

Christopher Plummer …         Dr. Rosen

Paul Bettany   …         Charles

Trailer:

Summa: Itt is nagyon keveset lehet elmondani a történetről anélkül, hogy az ember lelője a poént. John Nash az egyik legnagyobb elme a generációjában és nem csak. De ha valaki jó valamiben, gyenge valami másban. A csodálatos elme veszélyéről és a csodálatos szív megtalálásáról szól ez a film.

Duma: Matek osztályt végeztem és többször szembetaláltam magam azzal a kérdéssel, amely megmosolyogtatott, amikor a filmben meghallottam: „Mire jó a matematika? Fizika igen, biológia igen, de a matek?” A film csodásan bemutatja a törekvést a tökéletes fele, hiszen John a különleges ötlet megtalálásáért szenved. Nem jár órákra, csak keresi azt, amely munkáját kiemeli a többi közül és amitől az igazán számítani fog.

Amint megismerkedünk Aliciaval egy újabb szál bontakozik ki, a szerelem. Annak a bemutatása, hogy hogyan tudja Nash kezelni egy ember közeledését az elméjével, és hogy hogyan keresi a saját szívét. És akkor jön a csavar…

Persze happy endre végződik, de azt tanultam meg ettől a filmtől, hogy miért ne tudna egy film úgy is tökéletes lenni ha a végén minden jóra fordul. Valójában sohasem bántam a happy endeket, ha nem voltak erőltetettek és nem odavalók. De, ahogyan egy kedves barátom kiemelte itten a happy end létfontosságú. A boldog vég nélkül Alicia történet szála nem végződik be és az általa kiállt szörnyű pillanatok nem nyerik el a feloldozást.

ossze

Oscar: Az év legjobb filmje mellett elnyerte még a rendezőnek, az adaptált forgatókönyvnek és a legjobb női mellékszereplőnek járó díjat Jennifer Connelly. Jelölve volt még a férfi főszerepért Russell Crowe, a vágásért, a sminkért és a filmzenéért. Russell Crowe helyett Denzel Washington kapta meg a szobrocskát a Training Day filmben nyújtott alakításáért.

Imdb trivia:

  • SPOILER: Egy jelenetben Charles átgyalogol egy madár seregen és egyik madár sem reppen el.

Rating: Hűha, ezt nevezem!

4 responses to “A Beautiful Mind

  1. Russel Crowe… A gladiátor után azt mondtam, hogy felírom a nagy dráma kategóriába mint kedvenc férfiszínészemet, persze Johnny Depp túlszárnyalta a Finding Neverlandben, de akkor is jól mozog a kamera előtt a pasas :P. Ma néztem meg a Cinderella Man c fimet, amibe egy boxolót alakít, a film maga szintén hasonló stílusú és ezért ábrándított ki kissé, hogy Russelkénk csupán a szerény és lelkileg mindig felemelkedő hőst tudja eljátszani. Ennek ellenére nem szeretném leértékelni, örvendtem volna ha Oscart visz haza. A happy endet pedig Alicia miatt tartom fontosnak a filmben. Valahogy a happy end ellenpontozza azt a megrázkódtatást amit szeretett férje pszichés betegsége okozott neki.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s