Kill Bill Vol.1 és Vol.2

Crime | Drama | Thriller

Rendező: Quentin Tarantino

Író: Quentin Tarantino és Uma Thurman

Zene:  RZA és Robert Rodriguez

Bemutató: 2003 Október 10 és 2004 Április 16

Hossza: 111 és 136 perc

Színészek:

Uma Thurman The Bride

Lucy Liu O-Ren Ishii

Vivica A. Fox Vernita Green

Daryl Hannah Elle Driver

David Carradine Bill

Michael Madsen Budd

Julie Dreyfus Sofie Fatale

Chiaki Kuriyama Gogo Yubari

Sonny Chiba Hattori Hanzo

Trailer 1:

Trailer 2:

Summa: A menyasszonyt egész esküvői társaságával egy elit bérgyilkos banda lemészárol az oltár előtt. Miért? Azt csak a legvégén derül ki, viszont a menyasszonyt egy fejbelövés nem állítja meg.

Duma: Azért vettem egy kalap alá a két filmet, mivel szerintem annyira szervesen kapcsolódik össze, hogy valójában egy filmről van itt szó. A két rész egy egészet alkot, úgy stílusilag, mint történetileg. A két részt a történet folyásán kívül még összekötik a kis utalások, képbevágások, amelyek csak a második rész alatt derülnek ki, hogy mikor és hol és ki szájából hangzanak el. A legnagyobb ilyen elem Bill alakja. Az ő titokban tartása az egész első rész alatt és a folyamatos ismertetése sok izgalmat és titokzatosságot lop a filmbe. És a végén a cseresznye, hogy miért is lőtték fejbe a menyasszonyt.

Rájöttem, hogy nagyon szeretem ezt a fejezetekre való bontást, amit Tarantino használ, amit még a Lars von Trier filmben láttam. Szépen elválasztja a részeket egymástól és közben ad egy olyan érzést, hogy haladunk… Az egész film stílusa nagyon hasonlít a japán animék világára, amely konkrétan meg is jelenik mikor O-Ren Ishii múltját mesélik el. A mozdulatok, a lassítások, a harctechnikák mind mind az animék világát idézik, és szerintem nagyon szépen visszaadva annak a jellegzetességeit. Szerettem, hogy más stílusokkal is kísérletezik, behozza a fehér feketét stb. Aztán Pai Mei megjelenése tökéletesen behozza a tipikus keleti harci filmeket. A teljhatalmú mester, aki mindent tud és tanítja a gyenge kis főhőst. A kinézete, a mozgása, a kamera állása mind mind tökéletes.

A verekedések, csaták, harcok a számítógépes játékok világát idézte fel. Ha ebből a szögből vizsgáljuk a filmet, akkor pont olyan, mintha egy harcos számítógépes játékot néznénk, ahogy a hősünk pályáról pályára egyre erősebb ellenségekkel küzd meg. Maga a lista is ad egy ilyen hangulatot. A kedvenc csatám a két szőke harca volt. Amit azok leműveltek abban a kis lakókocsiban, az valami eszméletlen. A sok vér és öldöklés mintha Tarantino védjele lenne, tele van vele a film és szerintem ízlésesen van megoldva mindig. Emelett Tarantino mestere a fordulatoknak is és az észbontó ötleteknek is. Olyanoknak mint: a koporsós helyzet, a gyermek túlélése vagy a kis szem kikapás.

Uma Thurman játéka brilliáns, eltökélt, szenvedélyes, bosszúéhes, elsöprő. De a többi színész miatt sem panaszkodhatunk. A szerepek mind nagyon körvonalazottak és nem mindennapiak. A menyasszony karakterben az a csodálatos, hogy nem csak úgy mindig győzedelmeskedik, hanem nagyon kemény csapdákba esik, nagy veszteségeket szenved és mégis felülkerekedik hitelesen, úgy hogy közben az állunk leesik.

A végén nagyon szép az elmélkedés a szuper hősökről. Ott Tarantino zsenialitását lehet felfedezni. Az a kis elmélkedés Supermanről, annyi mindenről szól és a filmen belül is nagyon szép pozíciót kap: ez az utolsó darab a kirakósból.

P.S.: Öt-pontos-szívszétrobbantó-ütés…..

Rating: !Muszáj-hogy-Megnézd!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s