A Single Man (2009)

Drama

Rendező: Tom Ford

Színészek:

Colin Firth      …         Prof. George Falconer

Julianne Moore           …         Charley

Nicholas Hoult           …         Kenny Porter

Matthew Goode         …         Jim

Trailer:

Summa: George, egy Amerikában tanító angol angol tanár, megtudja hogy élete szerelme meghalt egy autóbalesetben. Elhatározza magát és előkészíti a saját halálát. Az utolsó napját járjuk vele végig és olyan dolgokat tapasztalunk meg, amire ő sem és mi sem számítottunk e napon.

Duma: Egy csodaszép filmről szeretnék most nektek írni, amelyet ajánlok mindenkinek aki valaha is elgondolkodott, hogy mi a lényege az életnek, a halálnak, a pillanatnak… Emlékborzoló élmény volt.

Mit érez az ember, mikor eldönti, hogy öngyilkos lesz, ezt senki sem tudja igazán, csak ha ne adj Isten oda kerül. George egy nagyon tüchtig ember mindent a helyére tesz, mindent előkészít és az élet megmutatja, hogy a dolgok nem így működnek. Utolsónak tervezett napján előjönnek az szép emlékei, vagy észre vesz olyan dolgokat amiket eddig nem vett még észre. Ezt egy gyönyörű rendezői megoldással ábrázolták, méghozzá a színezéssel. Talán ez tetszett a legjobban a filmben. Amikor visszaemlékezett valami pozitívra vagy észrevett valami szépet, a képernyőt elöntötték a meleg színek. Minden élénk lett, megvillantotta magát az élet. Aztán persze mindig visszaszürkül. C’est la vie.

Egy másik rendezői dolog a vízben lebegő test, amely csodásan ábrázolja George állapotát, újra meg újra beúszva a szemünk elé. És persze a keret, ahogyan álmába (víziójában elbúcsúzik Jimtől) és ahogy a legvégén Jim búcsúzik el tőle.

Jaj, és majd elfelejtettem, a kinagyított pillanatok. Sok apró kis, talán néha jelentéktelennek tűnő pillanat megmutatása más más kameraállásból hosszabb ideig, mint ahogy azt megszoktuk egy filmben. Ez mind mind azt bizónyítja, hogy Tom Ford egy remek rendező. Tom Ford valójában divattervező. Ez az első filmje, amelyet ő írt, rendezett és pénzelt.

Nagyon szép és egyben egyszerű maga a történet és amit elmondanak a szereplők. George beszéde az utolsó óráján a félelemről és a kissebségekről és Kenny elmélkedései az életről és a bezártságról. Mindez varázslatos zenével ízesítve és megolva egy tökéletes színészi játékkal Colin Firth páratlan alakítása és Julianne Moore meg Nicholas Hoult csodás játéka lebilincselő az egész film alatt..

Oscar díj: Colin Firth jelölve volt a legjobb férfi főszerepért járó kategóriában, de ha ezt nem is a BAFTA-t és a Golden Globe-ot megkapta.

P.S.: Tényleg… (ha nem győztelek meg, akkor olvasd ezt el)

Rating: !Muszáj-hogy-Megnézd! Akár többször is…

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s