Black Swan (2010)

Drama | Thriller

Rendező: Darren Aronofsky

Színészek:

Natalie Portman         …         Nina Sayers

Mila Kunis      …         Lily

Vincent Cassel           …         Thomas Leroy

Barbara Hershey         …         Erica Sayers

Winona Ryder            …         Beth Macintyre

Benjamin Millepied    …         David

Trailer: 

Summa: Nina Sayers balett táncosnő megkapja élete nagy szerepét a Fehér és a Fekete hattyú szerepet a Hattyúk Tavából. Nagyon keményen dolgozik, hogy összehozza a Fekete hattyút, amely nem áll annyira közel hozzá mint a Fekete. Egyre közelebb kerülve a bemutató napjához egyre durvább rémképek, látomások hatalmasodnak el rajta. Mi képzelet és mi a valóság, az csak a végén derül ki.

Duma: Kezdjük azzal, hogy nagyon jóra sikeredett a trailere. Ritka az a trailer amelyik ennyire megfog. A toll-szárny motívum, amely a trailerben és a film végén is megjelenik valamint a meseszép zene amely a film egészén végigkísér, olyan hangulatot teremt, hogy nem tudod nem megnézni ezt a filmet. A film nagyon szépen bemutatja a balett táncosok életét és fáradságos munkájukat. A kezdő jelenet tökéletesen megüti a kezdőhangját a filmnek. Egy fény, egy fehér balett táncos, és letáncolják pár perc alatt az egész film témáját.

A film egyik nagy erénye a forgatókönyv, a story. Ennyi történeti csavart ritkán látsz egy filmben. Ez főleg a folyamatos kavarodásnak és rémképeknek köszönhető. A skizofrénia ábrázolása és annak fokozatos felépítése egészen a horrorisztikus átváltozásokig nyomja a határokat. Újra belenézve a filmbe, eszméletlenül látszik hogy mennyire tudatosan van beépítve a film során az igaz és hamis keveredés, a párhuzamok, a tükrök.

Mila Kunis alakítása a másik nagy érték. Lily annyira ellenpontja Ninának, hogy hol könnyedén fellélegezhetünk tőle, hol éppen ez által szorítja össze a fogunkat. Bravúros az ő karakterének a történetbe való beépítése, csavarai. Nagyon fontos az anya ebben a filmben. A kétélű penge, a törődés keserűsége és negatív oldala nem hagy nyugodni. Káprázatos az előadás maga a film végén. A kosztümök, a tollak, a smink, a táncok, a fények mind mind észbontóak.

„I was perfect” mondja a végén Nina. Hát én ugyanezt mondanám Natalie Portman-re. Ilyen erős és törékeny, sokkoló és szép, kettős és egyszerű női alakítást én még nem láttam soha. Vitathatatlan, hogy ez egy női főszerepért járó Oscart érdemel. Csak egy dolgot emelnék ki a teljesítményéből, méghozzá az átváltozását a Fehérből a Fekete hattyúba, úgy konkrétan az a pillanatot, mint magát a hosszú folyamatot a film során.

Rating: !Muszáj-hogy-Megnézd!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s