Tangled (2010)

Animation | Comedy | Family | Fantasy | Musical | Romance

Rendező: Nathan Greno és Byron Howard

Színészek:

Mandy Moore …         Rapunzel

Zachary Levi  …         Flynn Rider

Donna Murphy           …         Mother Gothel

Ron Perlman   …         Stabbington Brother

M.C. Gainey   …         Captain of the Guard

Jeffrey Tambor           …         Big Nose Thug

Brad Garrett   …         Hook Hand Thug

Paul F. Tompkins       …         Short Thug

Richard Kiel   …         Vlad

Delaney Rose Stein    …         Young Rapunzel

Trailer: 

Summa: Rapunzelt csecsemő korában elrabolják királyi szüleitől, mert a haja gyógyító varázserővel bír. Így tizennyolc éven keresztül egy toronyba zárva nő fel Gothel kezei alatt, kit anyjának hisz. De egy napon véletlenül oda menekül egy tolvaj, aki egy kicsit megzavarja a hosszas ideje tartó feszült-nyugalmas életét e lánynak.

Duma: Az ötvenedik Disney rajzfilm!

Én a Rapunzel alaptörténetet a Barbie verzióban láttam először, ami egészen más volt mint ez. Ajánlom azt is figyelmetekbe, ha el tudtok attól tekinteni hogy barbie-s, eléggé jól sikeredett úgy mint animáció, de mint történet is. Na, de térjünk vissza a Tangled-re.

A filmet egy laza, önirónikus narrálás indítja. Pontosabban egy narrálást ironizáló narrálásról van szó, amelyet Flynn Rider szájából hallunk. És máris egy csodás mesébe rángat be minket. Azt kell mondjam, hogy szépen felpumpálták az eredeti Rapunzel storyt, ezzel a mágikus virággal, a csoda hajjal és persze a szépfiú tolvajjal. Viszont a történet koherens, érdekes és fenntartja a figyelmedet az utolsó percig (profi munka…)

Érdekes lett az anya, Gothel karaktere, amely egyszerre próbál kétszínűen kedves lenni, de benne van a gonoszság is. Talán lehetne azért kicsit erősebb, mint karakter, de a dalai nagyon jók… (Mama knows best) Aprópó dalok: az volt az egyik legnagyobb vívmánya ennek a filmnek amit a betétdalokkal csinált. Persze jól maguk a dalok is, de az események amelyek alatta történnek feldobják az egész helyzetet. Ilyen a „mit lehet egy toronyban csinálni” és a „a tolvajoknak is vannak álmaik” dalok.

Visszatérve a karakterekre. Különlegesre sikerült a szépfiú Flynn karaktere, kissé más mint szokott lenni. Rapunzel energiája és lendülete, naivitással keveredő kitartása és ereje valamint hosszú haja végig kísér a film összes forgatagában. De a legeredetibb, vagy legalábbis a legszembetűnőbb karakter az Maximus. Na ilyen lovat nem láttál még sehol 🙂 Nem tudom miből keverték ki, de lendülete, váltásai és főleg esze felejthetetlenné teszik a filmet.

Ezen kívül sok kicsi ötlet van a filmben, amely szintén színessé varázsolják az átkötő részeket. Ilyenek a fonókislányok, vagy a lámpásokkal teleszórt égbolt, vagy a kezdetektől fogva velünk levő kis kaméleon, vagy a ráismerés pillanatának a megoldása, stb… És mindez egy gyönyörű mesevilágban, csodás erbőben, fa-elnyomta kocsmában, pompás városkában és persze varázslatos toronyban.

Díj: Jelölve van a legjobb dalnak járó oscarra.

PS: Egy igazi modern disney klasszikus. Minden féle képpen szuper minőségben nézzétek, mert a színek úgy még csodálatosabbak.

Rating: Na, ezt nevezem!

Reklámok

One response to “Tangled (2010)

  1. Szia, jó lett az írás, gratula! Mindennel egyetértek, a magyar szinkront még kiemelném, nagyon jó lett, Csifó Dorina telitalálat volt a szerepre, nélküle nem lett volna olyan élvezetes. Remélem halljuk még más filmekben is. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s