Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 2 (2011)

Adventure | Drama | Fantasy | Mystery

Rendező: David Yates

Színészek:

Daniel Radcliffe  …            Harry Potter

                Rupert Grint          …            Ron Weasley

                Emma Watson     …            Hermione Granger

                Ralph Fiennes      …            Lord Voldemort

                Alan Rickman      …            Professor Severus Snape

                Matthew Lewis    …            Neville Longbottom

                Tom Felton           …            Draco Malfoy

                Michael Gambon                …            Professor Albus Dumbledore

                Evanna Lynch     …            Luna Lovegood

                Warwick Davis     …            Griphook / Professor Filius Flitwick

                Jason Isaacs         …            Lucius Malfoy

                Helena Bonham Carter      …            Bellatrix Lestrange

                Maggie Smith       …            Professor Minerva McGonagall

                Bonnie Wright      …            Ginny Weasley

                David Thewlis      …            Remus Lupin

Trailer: 

Summa: Vodemort megszerezte a Bodza pálcát, Dobby meghalt, Harryék megérkeztek a Kagyló Lakba… kb. innen folytatódik a második része a filmnek és végig kíséri a három barát történetét az utolsó megírt mondatig.

Duma:

– Story – A történet szuper, ez persze JKnek az érdeme, de a forgatókönyvíró is kitett magáért. A hetes könyv megúszta mindazt amit a többi hat el kellett szenvedjen, méghozzá a kibírhatatlan iramot, a sok megmagyarázatlan részt és az élvezhetetlen sietést. Igaz hogy a tempó itt sem lento de a film majdnem visszaadja a könyv cselekményét és sok szempontból teljesebb. Azt sajnáltam, hogy Dumbledore családi történetét ennyire meghúzták, de na… Érdekes volt hogy a nagy finálé pillanatok felett úgy átsuhantunk, hogy alig vettem észre, illetve nem volt nagy segg kerekítve minden történetvégnek, de arra nagyon odafigyeltek, hogy a magyarázatokat folgalják bele és szerintem szépen felgöngyölítettek minden szálat, de persze a könyv az igazi. Volt olyan is amit jobb lett volna kihagyni, mint a „Gyere Tom fejezzük be úgy ahogy elkezdtük. Együtt” féle hollywoodi nyál jelenetek (nincs sok, de ez kifejezetten zavart).

– Színészi játék és Karakterek – Évről évre követhettük őket, velük fejlődtünk és érdekes volt tapasztalni, hogy Daniel játéka mennyire elmaradozott és Emma viszont mennyire profi színésznő lett. A prímet persze a két főgonosz viszi: Alan Rickman és Ralph Fiennes. Piton karaktere annyira szépen landol az az zárja le a vonalát, hogy azt kell mondani, hogy a filmek alatt ő nyújtotta a legszebb teljesítményt. Szerintem Oscart érdemelne az eszméletlenül eljátszott szerepért. Ralphnak a fokozatos legyengülése volt csodálatos, horcruxról horcruxra lehetett látni ahogy kimegy a szereplőből az élet, ezt nevezem színészi játéknak. Persze mindenki ügyes volt, de ki kell emelnem még valakit aki meghódította a szívemet ebben a filmben, méghozzá Maggie Smith alias McGalagony. A két jelenete a filmben annyira erős, hogy nem tudom kiverni a fejemből, a bátor és harcias párbaja, és az aranyos de erős kastélyvédő bűbája. Muszáj megemlítenem Neville gyönyörű karakterfejlődését és Helena Bonham Carternek a játékát, amikor Hermione átalakul Bellatrixé és hogy mennyire szépen játsza saját magát Hermioneként. (ez egy nagyon skizofrén mondat lett, de aki tudja hogy miről van szó az remélem érti.)

– Szöveg ~ Forgatókönyv – Föntebb már dicsértem és egyik súlyos hibáját is leírtam. Még annyit, hogy jól sikerültek maguk a párbeszédek is. Nincs sok össze vissza dumálás.

– Rendezés – Brávó. Olyan ötleteket tett bele és olyan szép kis ékszer jeleneteket szúr el itt ott amelyekért csak köszönetet tudok mondani. Gondolok itt például a „Remus Tonks egymásfelé nyújtott kéz” pillanatra, a pálcameghasadására vagy a védőpajzs felépítésére. A másik nagy erénye a filmnek az az önirónia. Tele van vele és annyira jó hangulatot hoz létre egy fantáziával teli komoly, sőt tragikus kimenetelű filmsorozatban, hogy észre sem veszed magad és felszabadultál a nagy komor szomorúság alól. A döntés hogy ugyancsak ezek a színészek játszák a 19év múlva fejezetét a könyvnek, érdekesnek bizonyult. Kissé fura volt, talán erőltetett, de ha belegondolok lehet hogy elviselhetetlen lett volna ha más színészek játszák.

– Látvány világ és Effektek – Varázslatok csodásak, a kastély valami észveszelytő, a harc okozta törmelék, roncsok, egyszerűen csodásak. A harcok alatt csak úgy cikáznak a szemed előtt a fénycsóvák. A Gemino bűbáj nagyon tetszett és maga Gringotts belseje fenomenális lett, sárkányostól mindenestől.

– Zene és Hang – Ugyan olyan jó volt mint mindig is, ez a sorozat nem panaszkodhatott soha a zenéje miatt.

– Jelmez és Smink – Minden nagyon szépre sikerült. Voldemort sminkje előtt le az összes kalappal.

– Élmény – Felejthetetlen, talán a legjobb része a sorozatnak. Azt mindenképp el lehet mondani, hogy a csúcson zárták le. Izgalmas, idegtépő, érezhető a veszély a levegőben, szeretet teli, utolsó.

Díj: Hátha.

PS: Minden kedves Potter rajongónak felhívom a figyelmét, hogy októbertől indul a www.pottermore.com oldal, amely egy interaktív könyv élmény lesz, ahol újrakövetheted a története elejétől a végéig és megtudhatsz egy csomó olyan információt amit az írónő nem tudott beleírni a hét kötetbe. Pl McGalagony rövid élettörténete.

Rating: !Muszáj-hogy-Megnézd!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s